Fonio, de nieuw, verantwoorde Superfood!

Biologisch fonio graan

Fonio, de nieuw, verantwoorde Superfood!

aromatherapie
5
(1)

Vandaag heb ik iets nieuws ontdekt, Biologisch Fonio graan!


Jullie weten inmiddels wel dat ik geïnteresseerd ben in biologische landbouw en daarom wil ik jullie meer vertellen over een voor mij nieuwe graansoort FONIO.

fonio graan


Fonio is een klein granensoort die afkomstig is uit West-Afrika en wordt al eeuwenlang geteeld door boeren in die regio.
Bij het verbouwen van deze graansoort ligt de nadruk op het creëren van levensonderhoud voor Afrikaanse kleine boeren en plattelandsvrouwen. Fonio graan is authentiek, gezond en duurzaam (Afrikaanse Helden). Zij geven een meerwaarde aan de lokale voedselketen, bedienen de binnenlandse markt en versterken vrouwengemeenschappen.

Eén van de voordelen is dat het snel groeit, binnen slechts 6 tot 8 weken kan het geoogst worden. Dit maakt het een ideale optie voor boeren die snel een oogst willen binnenhalen. Bovendien is deze graan soort een droogte-tolerant gewas en kan het groeien in arme grond.

Een ander voordeel is dat het glutenvrij is. Dit maakt het geschikt voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie. Fonio wordt vaak gebruikt als vervanger van rijst of couscous.

Wat betreft biologische landbouw, fonio is een gewas dat wordt geteeld zonder chemicaliën en pesticiden. Dit is beter voor het milieu en voor de gezondheid van de boeren die het telen en de consumenten die het eten.

Fonio

Wat zijn de gezondheidseffecten van biologische fonio graan?

Fonio graan wordt beschouwd als een gezonde voedingskeuze vanwege zijn voedingswaarde. Het bevat veel voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.

Een voordeel van dit graan is dat het glutenvrij is, wat het een geschikte optie maakt voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie.

Fonio is ook rijk aan vitamine B-complex, wat onder andere helpt bij de stofwisseling en het energieniveau. Het bevat ook ijzer, wat essentieel is voor de bloedopbouw en het transport van zuurstof in het lichaam.

Aangezien biologische fonio groeit zonder gebruik van chemicaliën of pesticiden, kan het eten van biologisch geteelde fonio de risico’s van het consumeren van residu’s van deze stoffen verminderen.

Fonio gebruik

Hoe kun je het toevoegen aan je dieet?

Er zijn veel manieren om fonio graan toe te voegen aan je dieet. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Gekookt als een rijstvervanger: Het kan worden gekookt als een vervanger van rijst of couscous. Gewoon in een pan met water of bouillon koken tot het gaar is, afgieten en serveren.
 • Gebruikt als meel: Het meel kan worden gebruikt als een vervanger voor tarwe meel in bakrecepten, zoals brood, koekjes en cakes.
 • Soepen en stoofschotels: Het kan worden toegevoegd aan soepen en stoofschotels voor een extra dosis eiwitten en vezels.
 • Salade: Het kan worden gekookt en toegevoegd aan een salade voor een knapperige textuur en extra voedingswaarde.
 • Gebruikt als basis voor een pilaf: Het kan worden gekookt met groenten en kruiden om een smakelijke pilaf te maken.
 • Vegetarische burger: Het kan worden gebruikt als bindmiddel voor vegetarische burgers of kroketten.
 • Desserts: Het meel kan worden gebruikt om een gezonde en glutenvrije basis te maken voor desserts zoals taarten, pannenkoeken of koekjes.

Houd er wel rekening mee dat fonio een specifieke bereiding heeft, zoals het vooraf wassen en spoelen van de granen. Dit helpt om eventuele stof of zand te verwijderen en zorgt voor een beter smakende fonio.

Superfood fonio

Biologische fonio: waarom dit graan beter voor jou en Moeder Aarde is!

Biologische fonio is een gezonde en duurzame optie voor mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor traditionele granen zoals tarwe en rijst. Er zijn verschillende redenen waarom biologische fonio beter is voor jou en Moeder Aarde:

 • Geen gebruik van chemicaliën: Biologische fonio wordt gekweekt zonder het gebruik van chemicaliën of pesticiden. Dit betekent dat het eten van biologische fonio kan helpen om het risico op residu’s van deze stoffen te verminderen.
 • Glutenvrij: Het is een glutenvrij graan, wat het een geschikte optie maakt voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie.
 • Hoge voedingswaarde: Het is rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen, zoals vitamine B-complex, ijzer en magnesium.
 • Duurzame landbouw: Biologische fonio-teelt kan bijdragen aan een duurzame landbouw door het gebruik van natuurlijke methoden voor het beheer van onkruid en plagen, en het behoud van de biodiversiteit.
 • Werkgelegenheid: Biologische fonio-teelt kan bijdragen aan werkgelegenheid in landen waar deze graansoort wordt gekweekt, vooral in ontwikkelingslanden.
biologisch fonio graan

Waarom is biologische fonio het beste graan voor je gezondheid?

Er zijn verschillende redenen waarom biologische fonio het beste is voor je gezondheid. Hier zijn een paar belangrijke voordelen:

 • Glutenvrij: Het is een glutenvrij graan, wat het een geschikte optie maakt voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie.
 • Hoge voedingswaarde: Het is rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen, zoals vitamine B-complex, ijzer en magnesium. Het is ook een goede bron van antioxidanten, die kunnen helpen om de gezondheid van de huid en het immuunsysteem te ondersteunen.
 • Lage glycemische index: Het heeft een lage glycemische index, wat betekent dat het langzamer wordt verteerd en kan helpen om bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Dit kan bijdragen aan het verminderen van het risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
 • Helpt bij gewichtsverlies: Het is een laagcalorisch graan en rijk aan vezels, wat kan helpen bij gewichtsverlies. Vezels helpen om je verzadigd te houden, waardoor je minder snel trek krijgt in eten. Bovendien kan de hoge eiwitinhoud van fonio bijdragen aan het behoud van spiermassa tijdens gewichtsverlies.
 • Helpt bij de darmgezondheid: Het is rijk aan vezels, waaronder prebiotische vezels, die kunnen helpen om de darmflora in balans te houden en de darmgezondheid te ondersteunen.
 • Geen gebruik van chemicaliën: Biologische fonio wordt gekweekt zonder het gebruik van chemicaliën of pesticiden. Dit betekent dat het eten van biologische fonio kan helpen om het risico op residu’s van deze stoffen te verminderen en zo de gezondheid van het lichaam te beschermen.
 • Duurzame landbouw: Biologische fonio-teelt kan bijdragen aan een duurzame landbouw door het gebruik van natuurlijke methoden voor het beheer van onkruid en plagen, en het behoud van de biodiversiteit. Dit kan bijdragen aan het behoud van gezonde ecosystemen en kan een positief effect hebben op de gezondheid van de planeet.

Het is wel belangrijk om te weten dat, net als bij elk voedingsmiddel, het verstandig is om een evenwichtig dieet te volgen en de hoeveelheid in je dieet te matigen.

Fonio gezond

Samengevat Fonio is niet alleen heel erg lekker en gezond, maar draagt ook bij aan een beter arbeidsperspectief voor de lokale Afrikaanse bevolking! 
Dus als wij in Europa meer fonio gaan gebruiken, eten we gezonder en helpen we de Afrikaanse medemens. Hoe mooi is dat?

Ga naar de website van Symfonio voor meer informatie >>

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 All rights reserved​

Made with ❤ by JK websolutions