Oolong thee, wat is het en welke voordelen heeft het?

Oolong thee

Oolong thee, wat is het en welke voordelen heeft het?

aromatherapie
0
(0)

Het drinken van oolong thee kan onder andere veroudering tegengaan

Oolong thee is een traditionele Chinese thee die bekend staat om zijn milde, aardse smaak en rijke aroma. Maar wist je dat oolong thee ook een aantal indrukwekkende gezondheidsvoordelen heeft? In deze blog zal ik enkele van de belangrijkste voordelen van het drinken van oolong thee bespreken en hoe deze thee kan bijdragen aan een gezondere, verjongende levensstijl.

Wat is oolong thee?

Oolong thee is een traditionele Chinese theesoort die gemaakt wordt van de bladeren van de Camellia sinensis-plant. Het is een half-geoxideerde thee, wat betekent dat de theeblaadjes worden geoxideerd tussen het proces van het maken van groene thee (niet geoxideerd) en zwarte thee (volledig geoxideerd) in.

Oolong thee staat bekend om zijn unieke smaakprofiel, dat varieert van licht en bloemig tot sterk en rokerig, afhankelijk van de variëteit en productieproces. De thee is afkomstig uit de provincies Fujian en Guangdong in China, maar wordt tegenwoordig ook geproduceerd in andere landen, zoals Taiwan, India en Sri Lanka.

Oolong thee wordt vaak beschouwd als premium vanwege de complexiteit en subtiliteit van de smaak, evenals de zorgvuldige productie en selectie van theeblaadjes. Het bevat ook een aantal gezondheidsvoordelen, zoals antioxidanten, aminozuren en mineralen.

Oolong thee wordt traditioneel gezet in een gaiwan, een kleine porseleinen theepot zonder handvat, maar kan ook worden gezet met behulp van een gewone theepot of theezeef. Het is een veelzijdige thee die zowel warm als koud kan worden gedronken, en kan ook worden gecombineerd met melk, honing, citrus of andere smaakmakers om de smaak aan te passen aan persoonlijke voorkeur.

Kortom, oolong thee is een heerlijke en unieke theesoort met een rijke geschiedenis en cultuur. Het is een geweldige keuze voor theeliefhebbers die op zoek zijn naar een verfijnde en verfijnde smaakervaring.

oolong thee gezond

Wat is de geschiedenis van oolong thee?

De geschiedenis gaat terug tot meer dan 400 jaar geleden in de provincie Fujian in China. Het woord “oolong” is afgeleid van de Chinese term “wulong”, wat “zwarte draak” betekent, en verwijst naar de donkere kleur van de theeblaadjes en de gedraaide vorm van sommige variëteiten.

De ontdekking wordt toegeschreven aan de Fujianese boer genaamd Sulong, die per ongeluk ontdekte dat het verlaten van theeblaadjes in de zon de smaak en geur van de thee verbeterde. Dit leidde tot het ontstaan van een nieuwe productiemethode waarbij de theeblaadjes werden geoxideerd, gerold en gedroogd, resulterend in een half-geoxideerde thee. Het productieproces vereist veel vakmanschap en ervaring, omdat het oxidatieniveau zorgvuldig moet worden gecontroleerd om de gewenste smaak en aroma te bereiken.

In de 18e eeuw werd oolong thee populair in de Qing-dynastie in China en verspreidde het zich naar andere delen van China en Taiwan. Tegenwoordig wordt oolong thee nog steeds voornamelijk geproduceerd in China en Taiwan, maar ook in andere landen zoals India en Sri Lanka.

Oolong thee heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de Chinese cultuur, vooral in de theeceremonies en bij sociale bijeenkomsten. Het wordt ook gewaardeerd om zijn gezondheidsvoordelen, waaronder de aanwezigheid van antioxidanten en aminozuren.

Al met al heeft oolong thee een rijke geschiedenis en cultuur, en het blijft een populaire theesoort over de hele wereld vanwege zijn unieke smaak, aroma en gezondheidsvoordelen.

Kan het drinken van oolong thee veroudering tegengaan?

Oolong thee staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen, waaronder het versterken van het immuunsysteem, het bevorderen van gewichtsverlies en het bevorderen van een gezond hart en brein. Maar wist je dat het drinken ook kan helpen bij het tegengaan van veroudering?

Oolong thee bevat polyfenolen, een soort antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en oxidatieve stress in het lichaam. Vrije radicalen zijn moleculen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels, wat kan leiden tot veroudering en een verhoogd risico op ziekten.

Door het drinken van oolong thee, kan het gehalte aan antioxidanten in het lichaam toenemen en zo helpen om schade door vrije radicalen te verminderen. Dit kan bijdragen aan het behoud van een gezonde huid en het tegengaan van tekenen van veroudering zoals rimpels, fijne lijntjes en ouderdomsvlekken.

Bovendien bevat het ook EGCG (epigallocatechinegallaat), een krachtige antioxidant die kan helpen bij het beschermen van de huid tegen schade door Uv-straling. Uv-straling kan de huid beschadigen en bijdragen aan veroudering, dus het drinken van oolong thee kan een natuurlijke manier zijn om de huid te beschermen tegen deze schade.

Naast het beschermen van de huid tegen veroudering, kan het ook bijdragen aan een gezondere levensstijl die kan helpen om veroudering te voorkomen. Zoals eerder vermeld, kan het drinken van oolong thee helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies, het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van een gezond hart en brein. Dit alles kan bijdragen aan een gezonder lichaam en een langer leven.

Oolong thee: Een lichte en heerlijke thee

Oolong thee is een heerlijke thee die tussen zwarte thee en groene thee in zit. Het heeft een lichte en delicate smaak die het beste kan worden omschreven als een combinatie van zoet en aards, met een lichte fruitige ondertoon.

Oolong thee wordt gemaakt van de blaadjes van de Camellia sinensis-plant, die ook wordt gebruikt voor zwarte en groene thee. Het belangrijkste verschil tussen oolong thee en deze andere theesoorten is het productieproces. Oolongthee ondergaat een gedeeltelijke oxidatie, waarbij de blaadjes worden blootgesteld aan lucht, voordat ze worden gestopt om oxidatie te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat het een unieke smaak en aroma krijgt die zich onderscheidt van andere theesoorten.

Oolong thee is verkrijgbaar in verschillende variëteiten, variërend van licht tot donker. De lichtere variëteiten worden minder lang geoxideerd en hebben een zachtere smaak, terwijl de donkere variëteiten langer worden geoxideerd en een sterkere, vollere smaak hebben.

Eén van de meest populaire soort is Jade Oolong thee, die afkomstig is uit de bergen van Taiwan. Deze thee heeft een delicate smaak die diep en vol is met frisse tonen.
De Jade oolong is mooi gerold tot kleine blaadjes die zodra ze het water raken ontvouwen en een heerlijke smaak afgeven. Oolang betekent zwarte draak in het Chinees dit omdat de krullende blaadjes ergens iets weg hebben van kronkelende draken.

oolong thee kopen

Hoe zet je oolong thee?

Het zetten van oolong thee vereist een paar stappen, maar het is gemakkelijk en het resultaat is de moeite waard. Hier is een stapsgewijze handleiding:

 1. Kook water: Vul een waterkoker met vers water en breng het aan de kook. De temperatuur van het water hangt af van het type thee dat je gebruikt. Lichtere variëteiten, zoals Tie Guan Yin, kunnen worden gezet met water dat net van de kook af is (ongeveer 80-85°C), terwijl donkere variëteiten, zoals Da Hong Pao, kunnen worden gezet met kokend water (100°C). De Jade Oolong wordt gezet tussen de 80-90°C
 2. Voeg de oolong theeblaadjes toe: Voeg 1-2 theelepels oolong theeblaadjes toe aan een theezeefje of theezakje.
 3. Laat de thee trekken: Plaats het theezakje of de theezeef in een kop of theepot en voeg het gekookte water toe. Laat de thee 3-5 minuten trekken, afhankelijk van de sterkte die je verkiest. Het is belangrijk om de thee niet te lang te laten trekken, omdat dit de smaak kan verpesten.
 4. Serveer en geniet: Verwijder het theezakje of de theezeef en serveer de thee in een kopje of theepot. Je kunt de thee puur drinken, of het combineren met melk, honing, citroen of andere smaakmakers naar keuze.

Het zetten is eenvoudig en je kunt genieten van de unieke smaak en aroma van deze heerlijke thee. Vergeet niet om de juiste temperatuur en trektijd te kiezen voor de specifieke variëteit die je gebruikt, zodat je het beste resultaat krijgt.

Is oolong thee goed voor je?

Ja, deze heeft veel gezondheidsvoordelen en kan goed zijn voor je lichaam en geest. Hier zijn een aantal redenen waarom het goed voor je kan zijn:

 • Rijk aan antioxidanten: Oolong thee bevat antioxidanten die helpen om schadelijke vrije radicalen te bestrijden en het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress. Dit kan helpen om de gezondheid van cellen en weefsels te verbeteren en het risico op chronische ziekten te verminderen.
 • Kan helpen bij gewichtsverlies: Oolong thee kan helpen bij het afvallen door het metabolisme te verhogen en de vetverbranding te stimuleren. Het kan ook helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren en de eetlust te verminderen.
 • Goed voor de gezondheid van het hart: Oolong thee kan helpen om het risico op hartaandoeningen te verminderen door het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van het cholesterolgehalte en het bevorderen van een gezonde bloedstroom.
 • Kan helpen bij het verbeteren van de cognitieve functie: Oolong thee bevat cafeïne en L-theanine, die samen kunnen helpen om de focus, concentratie en alertheid te verbeteren. Dit kan ook helpen om de stemming te verbeteren en stress te verminderen.
 • Goed voor de gezondheid van de huid: Oolong thee kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid van de huid door het bevorderen van de productie van collageen en elastine, die helpen bij het behouden van een gezonde en jeugdige uitstraling.

Het is echter belangrijk op te merken dat, net als bij alle voedingsmiddelen en dranken, dat het in de juiste hoeveelheden moet worden geconsumeerd. Overmatige consumptie kan leiden tot bijwerkingen, zoals nervositeit, slapeloosheid en maagklachten. Het wordt aanbevolen om niet meer dan 3-4 kopjes per dag te drinken.

Oolong thee voedingsfeiten

Oolong thee bevat verschillende voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheidsvoordelen van de thee. Hieronder staan de voedingsstoffen die in deze thee worden gevonden:

 • Cafeïne: Oolong thee bevat cafeïne, hoewel in kleinere hoeveelheden dan koffie. Een kopje bevat ongeveer 16-55 mg cafeïne, afhankelijk van hoe lang de thee is gebrouwen.
 • Polyfenolen: Het bevat verschillende soorten polyfenolen, waaronder catechines, theaflavines en flavonoïden. Deze polyfenolen zijn antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van schadelijke vrije radicalen en oxidatieve stress.
 • Mineralen: Het bevat ook verschillende mineralen, waaronder kalium, magnesium, calcium, natrium, mangaan, selenium en koper. Hoewel de hoeveelheden van deze mineralen variëren afhankelijk van de specifieke oolong thee, kunnen deze mineralen bijdragen aan de algehele gezondheid.
 • Aminozuren: Het bevat verschillende aminozuren, waaronder theanine en tryptofaan. Deze aminozuren kunnen helpen bij het verbeteren van de cognitieve functie, het verlagen van stress en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Het is belangrijk op te merken dat de voedingswaarde van kan variëren afhankelijk van de specifieke soort thee en hoe het is gebrouwen. Over het algemeen kan oolong thee een gezonde keuze zijn als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl.

oolong thee afvallen

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Oolong thee?

Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen verbonden aan het regelmatig drinken van oolong thee. Hieronder staan enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Verhoogt de stofwisseling en bevordert gewichtsverlies: Het kan helpen bij het verhogen van de stofwisseling, wat kan leiden tot een verhoogde vetverbranding en gewichtsverlies. Studies hebben aangetoond dat het kan helpen bij het verminderen van buikvet en het verminderen van het risico op obesitas.
 • Verbetert de gezondheid van het hart: Oolong thee kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloeddruk, wat kan helpen het risico op hartaandoeningen te verminderen. De antioxidanten in de thee kunnen ook helpen bij het verbeteren van de bloedstroom en het voorkomen van beschadiging van de bloedvaten.
 • Helpt bij de regulering van de bloedsuikerspiegel: Het kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het voorkomen van pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Dit kan helpen bij het voorkomen van diabetes en andere gezondheidsproblemen die verband houden met hoge bloedsuikerspiegels.
 • Bevordert een gezonde spijsvertering: Oolong thee kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het voorkomen van maagklachten. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in de darmen en het bevorderen van een gezonde darmflora.
 • Verbetert de mentale alertheid en vermindert stress: Oolong thee bevat cafeïne en L-theïne, die kunnen helpen bij het verbeteren van de mentale alertheid en het verminderen van stress. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de concentratie en het geheugen.
 • Ondersteunt de gezondheid van de huid: Oolong thee kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid van de huid door het bevorderen van de productie van collageen en elastine. Dit kan helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels en het bevorderen van een jeugdige uitstraling.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel oolong thee veel gezondheidsvoordelen heeft, het geen wondermiddel is voor elke gezondheidsaandoening.

Hoeveel Oolong-thee kun je per dag drinken?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Oolong-thee hangt af van verschillende factoren, waaronder leeftijd, geslacht, gezondheidstoestand en gevoeligheid voor cafeïne. Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 3-4 kopjes Oolong-thee per dag te drinken.

Oolong-thee bevat cafeïne, zij het in kleinere hoeveelheden dan koffie, en overmatig gebruik kan leiden tot bijwerkingen zoals slapeloosheid, hartkloppingen en angst. Het is ook belangrijk om op te merken dat sommige mensen gevoeliger zijn voor cafeïne dan anderen en daarom hun inname moeten beperken.

Zijn er gezonde recepten voor Oolong-thee?

Ja, er zijn verschillende gezonde recepten met Oolong-thee die u kunt proberen. Hieronder staan enkele suggesties:

 • Oolong-thee smoothie: Meng 1 kopje bessen, 1 banaan, 1 kopje Oolong-thee, 1/2 kopje yoghurt en ijs in een blender tot een glad mengsel.
 • Warme Oolong-thee met gember en citroen: Voeg verse gember en citroensap toe aan warme Oolong-thee voor een verkwikkende drank die je immuunsysteem kan ondersteunen.
 • Oolong-thee en fruit sorbet: Meng gepureerd fruit, zoals mango, aardbeien of perziken, met suiker en afgekoelde Oolong-thee en bevries het mengsel tot een sorbet.
 • Oolong-thee marinade: Meng Oolong-thee met sojasaus, honing en knoflook voor een heerlijke marinade voor kip, zalm of tofu.
 • Ice Oolong-thee met munt en limoen: Voeg verse munt en limoensap toe aan afgekoelde Oolong-thee en serveer over ijs voor een verfrissend zomerdrankje.

Met deze recepten kunt u op een creatieve manier genieten van de gezonde voordelen van Oolong-thee.

Leuke weetjes over Oolong thee?

 • Oolong-thee staat bekend om zijn complexe smaakprofiel en wordt vaak beschreven als een combinatie van groene en zwarte thee.
 • Het woord “oolong” betekent in het Chinees “zwarte draak”, wat verwijst naar de donkere, kronkelende bladeren van de thee.
 • Oolong-thee wordt geproduceerd door de bladeren van de Camellia sinensis-plant gedeeltelijk te oxideren voordat ze worden gedroogd, waardoor ze een unieke smaak en aroma krijgen.
 • Oolong-thee is van oudsher afkomstig uit de Chinese provincies Fujian en Guangdong, maar wordt nu ook geproduceerd in Taiwan en andere delen van Azië.
 • Oolong-thee bevat een aantal antioxidanten en voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan de gezondheid, waaronder polyfenolen, theïne, cafeïne en vitamines en mineralen.
 • In sommige culturen wordt Oolong-thee gebruikt voor traditionele geneeskundige doeleinden, zoals het verminderen van stress, het bevorderen van de spijsvertering en het verlagen van het cholesterolgehalte.
 • Oolong-thee wordt ook wel “gewichtsverlies thee” genoemd vanwege de theorie dat het drinken van Oolong-thee kan helpen bij het verminderen van het lichaamsvet en het versnellen van de stofwisseling.
 • Er zijn verschillende soorten thee beschikbaar, variërend van licht en fruitig tot donker en aards, afhankelijk van de productiemethode en de regio waar de thee wordt geproduceerd.

Veel gestelde vragen

Hoe oolong thee drinken?
De eenvoudigste manier is om kokend water toe te voegen aan een kopje oolong thee. Je kunt een theezakje of een theelepel losse blaadjes gebruiken. Laat gedurende ongeveer 2 tot 5 minuten trekken en geniet van de thee terwijl deze nog warm is.

Is oolong thee lekker met melk?
Ja. Je kunt het met melk drinken.

Hoe vaak moet je oolong thee drinken?
Een of twee keer per dag zou goed moeten zijn.

Is oolong thee cafeïnevrij?
Meestal niet. Maar je kunt op de markt zoeken naar cafeïnevrije oolong thee.

Wat is de beste tijd om oolong thee te nemen?
In de ochtend en middag. Omdat inname ’s nachts je slaap kan verstoren (gezien het cafeïnegehalte).

Verbrandt oolong thee buikvet?
Het kan helpen het vetmetabolisme te verbeteren en het lichaamsgewicht te verminderen. Bovendien helpt het het risico op obesitas te verminderen in combinatie met de juiste veranderingen in levensstijl.

Is oolong thee goed voor de lever?
Ja, het kan helpen bij de behandeling van leververvetting veroorzaakt door een vetrijk dieet

Veroorzaakt oolongthee nierstenen?
Nee. Er is geen onderzoek dat suggereert dat oolongthee nierstenen veroorzaakt.

Oolong thee doe-het-zelf scrub

Oolong thee kan niet alleen heerlijk zijn om te drinken, maar ook geweldig zijn voor je huid! Hier is een eenvoudig recept voor een doe-het-zelf oolong thee scrub die je thuis kunt maken:

Ingrediënten:

 • 2 eetlepels oolong theeblaadjes (gebruik bij voorkeur losse thee)
 • 1/4 kopje bruine suiker
 • 1/4 kopje kokosolie
 • 1 theelepel vanille-extract

Instructies:

 • Verwarm de kokosolie in de magnetron of op het fornuis tot het gesmolten is.
 • Meng de gesmolten kokosolie, bruine suiker en vanille-extract in een kom.
 • Voeg de oolong theeblaadjes toe en meng goed.
 • Breng het mengsel aan op een vochtige huid en masseer zachtjes in cirkelvormige bewegingen.
 • Spoel af met warm water en dep de huid droog.

De oolong theeblaadjes en bruine suiker helpen bij het exfoliëren van dode huidcellen en het bevorderen van de cel vernieuwing, terwijl de kokosolie en vanille-extract de huid hydrateren en verzachten. Het resultaat is een zachte, stralende huid!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 All rights reserved​

Made with ❤ by JK websolutions