Hoge bloeddruk “natuurlijk” verlagen

hoge bloeddruk symptomen

Hoge bloeddruk “natuurlijk” verlagen

aromatherapie
5
(1)

In deze blog geef ik natuurlijke tips om de bloeddruk te verlagen, inclusief voedingsmiddelen, leefstijladviezen en aromatherapie. We bespreken ook bloeddrukverlagende medicatie als behandeloptie. Leer hoe je de bloeddruk op een gezond niveau kunt houden door gezonde levensstijlkeuzes te maken.

Wat is bloeddruk?

Bloeddruk is de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van de bloedvaten duwt. Wanneer de bloeddruk te hoog is, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en nierproblemen. Het is belangrijk om de bloeddruk in de gaten te houden en eventuele verhogingen aan te pakken om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Wat is een (te) hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, is wanneer de deze te hoog is en de bloedvaten te veel druk ervaren. Bloeddruk wordt gemeten in millimeter kwikdruk (mmHg) en bestaat uit twee getallen: de systolische bloeddruk en de diastolische bloeddruk. De systolische bloeddruk is de hoogste bloeddruk wanneer het hart samentrekt en bloed uitstoot. De diastolische bloeddruk is de lagere bloeddruk wanneer het hart zich ontspant tussen twee hartslagen in.

Een bloeddruk van minder dan 120/80 mmHg wordt als normaal beschouwd. Een bloeddruk tussen de 120/80 mmHg en 139/89 mmHg wordt beschouwd als pre-hypertensie en kan het risico op het ontwikkelen van hypertensie verhogen. Bij een bloeddruk van 140/90 mmHg of hoger wordt dit beschouwd als hypertensie.

Het is belangrijk om de bloeddruk regelmatig te laten meten, vooral als je ouder wordt of als er een familiegeschiedenis van hoge bloeddruk is. Wanneer de deze te hoog is, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, beroertes en nierproblemen. Het is daarom belangrijk om de bloeddruk op een gezond niveau te houden door middel van gezonde levensstijlkeuzes. Indien nodig, het gebruik van bloeddrukverlagende medicijnen.

Hoe vaak komt hoge bloeddruk voor in Nederland?

Hoge bloeddruk komt vrij vaak voor in Nederland. Volgens gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had in 2018 ongeveer 40% van de volwassen Nederlanders een hoge bloeddruk. Dit betekent dat ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders te maken hadden met hypertensie.

Hoge bloeddruk is vaker voorkomend naarmate mensen ouder worden. Ongeveer 75% van de mensen boven de 75 jaar heeft hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, beroertes en nierproblemen.

hoge bloeddruk

Symptomen van een te hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, kan vaak jarenlang zonder symptomen voorkomen. Dit wordt ook wel “stille killer” genoemd, omdat het mensen kan treffen zonder dat ze het weten. Dit is de reden waarom het belangrijk is om deze regelmatig te laten meten, vooral als je ouder wordt of als er een familiegeschiedenis van hoge bloeddruk is.

Sommige mensen met hoge bloeddruk kunnen echter wel symptomen ervaren. Dit kan omvatten:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Fluitende oren
 • Neusbloedingen
 • Vermoeidheid
 • Verwardheid
 • Zichtproblemen

Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen om te controleren of je hoge bloeddruk hebt. Hoge bloeddruk kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, beroertes en nierproblemen. Het is daarom belangrijk om het te behandelen als het wordt vastgesteld.

Bloeddrukverlagende medicatie als symptoombestrijding

Bloeddrukverlagende medicatie kan worden gebruikt om de bloeddruk op een gezond niveau te houden. Ook om het risico op gezondheidsproblemen te verminderen die geassocieerd zijn met hoge bloeddruk, zoals hart- en vaatziekten, beroertes en nierproblemen.

Er zijn verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen beschikbaar, waaronder:

 • Angiotensineconverterend enzymremmers (ACE-remmers)
 • Angiotensine receptorblokkers (ARBs)
 • Kaliumsparende diuretica
 • Calciumkanaalblokkers
 • Beta-blokkers
 • Alfa-blokkers
 • Centrale alfa-agonisten
 • Directe renineremmers

De juiste medicatie en dosering hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de hoge bloeddruk, de leeftijd en de algehele gezondheid van de persoon. Overleg altijd met een arts over welke medicatie het beste is voor jou.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat bloeddrukverlagende medicatie alleen effectief is als het regelmatig wordt ingenomen. Het is daarom belangrijk om de medicatie op hetzelfde tijdstip elke dag in te nemen en om te blijven volharden met het nemen van de medicatie, zelfs als de bloeddruk naar een gezond niveau is gebracht. Overleg met een arts als er problemen zijn met het innemen van de medicatie of als er bijwerkingen optreden.

hoge bloeddruk verlagen

20 natuurlijke tips om de bloeddruk te verlagen

 1. Eet meer fruit en groenten
 2. Probeer stress te verminderen
 3. Neem voldoende rust
 4. Beweeg regelmatig
 5. Probeer te stoppen met roken
 6. Eet minder zout
 7. Drink minder alcohol
 8. Probeer gewicht te verliezen als je te zwaar bent
 9. Eet meer volkoren producten
 10. Probeer de bloeddruk te meten op verschillende tijdstippen van de dag
 11. Probeer een mediterraan dieet te volgen
 12. Probeer regelmatig te ontspannen
 13. Neem omega-3-supplementen
 14. Probeer bloeddrukverlagende kruiden te gebruiken, zoals bijvoorbeeld knoflook of kurkuma
 15. Probeer de bloeddruk te verlagen door middel van acupressuur of acupunctuur
 16. Probeer mindfulness-oefeningen te doen
 17. Probeer blootstelling aan licht te verhogen
 18. Probeer regelmatig te mediteren
 19. Probeer bloeddrukverlagende yoga-oefeningen te doen
 20. Overleg met een arts over eventueel bloeddrukverlagende medicijnen

Waarom zijn deze tips “natuurlijk”?

Deze tips zijn natuurlijk omdat ze gebaseerd zijn op veranderingen in levensstijl en het gebruik van kruiden en supplementen, in plaats van het gebruik van medicijnen. Dit betekent dat ze meestal veilig zijn om te gebruiken en dat er minder kans is op bijwerkingen.

Waarom is het belangrijk om de bloeddruk te verlagen?

Het is belangrijk om de bloeddruk te verlagen omdat hoge bloeddruk kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, beroertes en nierproblemen. Door de bloeddruk te verlagen, kun je het risico op deze gezondheidsproblemen verminderen en de algehele gezondheid verbeteren.

14 tips om hoge bloeddruk te verlagen met voeding

 1. Beperk het zoutgehalte in je dieet: Hoge niveaus van zout in het dieet kunnen de bloeddruk verhogen. Probeer het zoutgehalte in je dieet te beperken door zoutarme of zoutvrije kruiden en specerijen te gebruiken in plaats van zout. Ook door verpakte voedingsmiddelen, zoals snacks en ontbijtgranen, te vermijden die hoge niveaus van zout bevatten.
 2. Eet meer kaliumrijke voedingsmiddelen: Kalium kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Probeer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan kalium, zoals bananen, avocado’s, spinazie en zoete aardappelen.
 3. Eet meer voedingsmiddelen met onverzadigde vetten: Onverzadigde vetten, zoals die gevonden in olijfolie, noten en zaden, kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen. Probeer deze voedingsmiddelen te vervangen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten, zoals vlees en volle melkproducten.
 4. Verminder het alcoholgebruik: Overmatig alcoholgebruik kan de bloeddruk verhogen. Probeer het alcoholgebruik te beperken tot maximaal twee glazen per dag voor mannen en maximaal één glas per dag voor vrouwen.
 5. Eet meer volkoren producten: Volkoren producten, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en havermout, bevatten vezels en andere voedingsstoffen die kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen. Probeer volkoren producten te vervangen voor producten gemaakt van geraffineerde bloem, zoals wit brood en pasta.
 6. Eet meer mager eiwit: Mager eiwit, zoals kip, vis, tofu en bonen, kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Probeer deze voedingsmiddelen te vervangen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet, zoals vlees en volle melkproducten.
 7. Voeg knoflook toe aan je dieet: Knoflook kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Probeer knoflook toe te voegen aan je gerechten of neem een supplement.
 8. Voeg kurkuma toe aan je dieet: Kurkuma kan bloeddrukverlagende effecten hebben. Probeer kurkuma toe te voegen aan je gerechten of neem een supplement.
 9. Eet meer vis: Vis, vooral vette vis zoals zalm, makreel en haring, bevat omega-3-vetzuren die kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen. Probeer twee of drie porties vis per week te eten.
 10. Probeer appelazijn: Appelazijn kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Probeer een theelepel appelazijn te mengen met een glas water en dit twee keer per dag te drinken.
 11. Eet rode druiven: Rode druiven bevatten resveratrol, een antioxidant die kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Probeer rode druiven toe te voegen aan je dieet of neem een supplement.
 12. Eet meer noten en zaden: Noten en zaden, zoals amandelen, pompoenpitten en Chi zaad, bevatten vezels, eiwitten en onverzadigde vetten die kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen. Probeer deze voedingsmiddelen toe te voegen aan je dieet of als snack.
 13. Drink groene thee: Groene thee bevat catechines, een type antioxidant dat kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Probeer groene thee te drinken of neem een supplement.
 14. Neem magnesiumsupplementen: Magnesium kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Probeer magnesiumsupplementen te nemen of eet voedingsmiddelen rijk aan magnesium, zoals volkoren producten, noten en zaden, en groenten.

Het is belangrijk om te onthouden dat het verlagen van de bloeddruk niet alleen gedaan kan worden door middel van het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Het is ook belangrijk om gezonde levensstijlkeuzes te maken, zoals het beperken van het zoutgehalte in het dieet, het beperken van alcohol gebruik en het beoefenen van regelmatige fysieke activiteit.

oorzaak hoge bloeddruk

Bewezen leefstijladviezen voor een lagere bloeddruk

Er zijn verschillende leefstijladviezen die kunnen helpen om de bloeddruk op een gezond niveau te houden of om de bloeddruk te verlagen als die te hoog is. Hier zijn enkele bewezen leefstijladviezen:

 1. Eet een gezond dieet: Een dieet rijk aan fruit, groenten, volkoren granen, mager eiwit en onverzadigde vetten kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Het beperken van het zoutgehalte in het dieet kan ook helpen om de bloeddruk te verlagen.
 2. Blijf actief: Regelmatige fysieke activiteit kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Het is aanbevolen om minstens 150 minuten per week matig intensieve fysieke activiteit te doen, zoals wandelen of fietsen, of 75 minuten per week intensieve fysieke activiteit, zoals joggen of zwemmen.
 3. Verminder stress: Stress kan de bloeddruk verhogen. Het is belangrijk om stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga.
 4. Beperk alcoholgebruik: Overmatig alcoholgebruik kan de bloeddruk verhogen. Het is aanbevolen om het alcoholgebruik te beperken tot maximaal twee glazen per dag voor mannen en maximaal één glas per dag voor vrouwen.
 5. Stop met roken: Roken kan de bloeddruk verhogen. Het is daarom belangrijk om te stoppen met roken om de bloeddruk op een gezond niveau te houden.
 6. Slaap genoeg: Slaaptekort kan de bloeddruk verhogen. Het is belangrijk om genoeg te slapen, minstens zeven tot negen uur per nacht.
 7. Gebruik bloeddrukverlagende medicijnen: Indien nodig kan bloeddrukverlagende medicatie worden voorgeschreven door een arts om de bloeddruk op een gezond niveau te houden. Het is belangrijk om de medicatie op hetzelfde tijdstip elke dag in te nemen en om te blijven volharden met het nemen van de medicatie, zelfs als de bloeddruk naar een gezond niveau is gebracht. Het is ook belangrijk om te overleggen met een arts als er problemen zijn met het innemen van de medicatie of als er bijwerkingen optreden.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat leefstijladviezen alleen effectief zijn als ze regelmatig worden gevolgd. Het is daarom belangrijk om gezonde levensstijlkeuzes te maken en om ze vol te houden om de bloeddruk op een gezond niveau te houden. Overleg met een arts als je denkt dat je hoge bloeddruk hebt of als je wilt weten wat de beste manier is om je bloeddruk op een gezond niveau te houden.

wat te doen bij hoge bloeddruk

6 tips om je bloeddruk te verlagen naast voeding

Er zijn verschillende manieren om de bloeddruk te verlagen naast het aanpassen van het dieet. Hier zijn zes tips om de bloeddruk te verlagen naast voeding:

 1. Blijf actief: Regelmatige fysieke activiteit kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Probeer minstens 150 minuten per week matig intensieve fysieke activiteit te doen, zoals wandelen of fietsen, of 75 minuten per week intensieve fysieke activiteit, zoals joggen of zwemmen.
 2. Verminder stress: Stress kan de bloeddruk verhogen. Probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga.
 3. Slaap genoeg: Slaaptekort kan de bloeddruk verhogen. Probeer genoeg te slapen, minstens zeven tot negen uur per nacht.
 4. Roken kan ook bijdragen aan hoge bloeddruk, dus het proberen te stoppen met roken kan ook helpen om de bloeddruk te verlagen. Een andere manier om de bloeddruk te verlagen is door het eten van minder zout. Hoge hoeveelheden zout kunnen de bloeddruk verhogen, dus het beperken van het zoutgehalte in het dieet kan helpen om de bloeddruk te verlagen.
 5. Het is ook belangrijk om de bloeddruk op verschillende tijdstippen van de dag te meten, aangezien de bloeddruk kan fluctueren gedurende de dag. Dit kan helpen om eventuele problemen op te sporen en de juiste behandeling te krijgen.
 6. Omega-3-supplementen, zoals visolie, kunnen ook helpen om de bloeddruk te verlagen. Sommige kruiden, zoals knoflook en kurkuma, kunnen ook bloeddrukverlagende effecten hebben. Acupressuur en acupunctuur kunnen ook helpen om de bloeddruk te verlagen.
 7. Mindfulness-oefeningen, zoals het beoefenen van aandachtig luisteren of het focussen op ademhaling, kunnen ook helpen om de bloeddruk te verlagen. Het verhogen van de blootstelling aan licht, vooral in de ochtend, kan ook helpen om de bloeddruk te verlagen. Regelmatige meditatie kan ook helpen om de bloeddruk te verlagen.
 8. Bloeddrukverlagende yoga-oefeningen, zoals de neerwaartse Hond en de Kindpose, kunnen ook helpen om de bloeddruk te verlagen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze oefeningen alleen effectief zijn als ze regelmatig worden beoefend.
 9. Als deze natuurlijke methoden niet helpen om de bloeddruk op een gezond niveau te houden, kan het nodig zijn om bloeddrukverlagende medicijnen te gebruiken. Het is belangrijk om te overleggen met een arts voordat je begint met het gebruik van medicijnen, aangezien sommige medicijnen bijwerkingen kunnen hebben.

Er zijn er veel natuurlijke manieren om de bloeddruk te verlagen, zoals:
Door het maken van veranderingen in de levensstijl. Het gebruik van kruiden en supplementen. Het beoefenen van ontspannende activiteiten.
Als deze methoden niet helpen om de bloeddruk op een gezond niveau te houden, kan het nodig zijn om bloeddrukverlagende medicijnen te gebruiken. Het is belangrijk om te onthouden dat het verlagen van de bloeddruk een combinatie kan zijn van het aanpassen van het dieet, het maken van gezonde levensstijlkeuzes en, indien nodig, het gebruik van bloeddrukverlagende medicatie. Het is daarom belangrijk om te overleggen met een arts om de beste manier te bepalen om de bloeddruk op een gezond niveau te houden. Overleg met een arts voordat je begint met het gebruik van medicijnen.

Bloeddruk verlagen met baanbrekende methode

Er zijn geen baanbrekende methoden om de bloeddruk te verlagen die momenteel bekend zijn. Hoewel er nieuwe behandelingen en medicijnen worden ontwikkeld, zijn de meest effectieve manieren om de bloeddruk te verlagen nog steeds gezonde levensstijlkeuzes. Deze keuzes kunnen zijn: het aanpassen van het dieet, het beoefenen van regelmatige fysieke activiteit en het beperken van stress. Indien nodig kan bloeddrukverlagende medicatie worden voorgeschreven door een arts om de bloeddruk op een gezond niveau te houden. Het is belangrijk om te overleggen met een arts om de beste behandeling voor jouw specifieke situatie te bepalen.

alternatieve gezondheidszorg

Wat kan Green Souls voor je betekenen om de bloeddruk te verlagen?

Green Souls kan verschillende dingen doen om te helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Ik kan bijvoorbeeld aanbevelen om specifieke etherische oliën te gebruiken, die mogelijk kunnen helpen om stress te verminderen en de bloeddruk te verlagen. Een compositie van diverse specifieke oliën worden speciaal voor jou gemaakt

Ik kan je daarbij aanbevelen om deze specifieke olie te gebruiken in massages, baden, kompressen of inhalaties om het effect ervan te versterken. Ik geef tevens ook advies over hoe deze specifieke olie op een veilige manier te gebruiken, aangezien sommige oliën irritatie of allergische reacties kunnen veroorzaken bij sommige mensen.

Samengevat

In deze tekst hebben we het gehad over de gezondheidseffecten van een te hoge bloeddruk en manieren om de bloeddruk te verlagen. We hebben besproken wat bloeddruk is, hoe vaak hoge bloeddruk voorkomt in Nederland, de symptomen van een te hoge bloeddruk en bloeddrukverlagende medicatie als symptoombestrijding. We hebben ook tien voedingsmiddelen besproken die kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen, evenals bewezen leefstijladviezen voor een lagere bloeddruk.

Tot slot hebben we 14 tips besproken om hoge bloeddruk te verlagen met voeding, en hebben we ook andere manieren besproken om de bloeddruk te verlagen naast voeding. Het is belangrijk om te onthouden dat het verlagen van de bloeddruk een combinatie kan zijn van het aanpassen van het dieet, het maken van gezonde levensstijlkeuzes en, indien nodig, het gebruik van bloeddrukverlagende medicatie. Het is daarom belangrijk om te overleggen met een arts om de beste behandeling voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 All rights reserved​

Made with ❤ by JK websolutions