Etherische olie – advies aromatherapeut

Etherische olie

Etherische olie – advies aromatherapeut

aromatherapie
0
(0)

Als je het hebt over etherische olie, dan heb je het over kleine, krachtige concentraten die worden gewonnen uit planten. Deze oliën worden gebruikt in allerlei toepassingen, van aromatherapie tot huidverzorging en zelfs in bepaalde voedingsmiddelen. Maar wat zijn etherische oliën precies, en wat zijn de voordelen ervan? Laten we eens kijken naar de wondere wereld van etherische oliën. Hoe kun je ze gebruiken in het dagelijkse leven.

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën zijn essentiële oliën die worden gewonnen uit planten. Ze zijn zeer geconcentreerd, wat betekent dat het nodig is om grote hoeveelheden planten te verwerken om een kleine hoeveelheid etherische olie te verkrijgen. Bijvoorbeeld, het kan meer dan 200 rozen nodig zijn om één druppel rozenolie te produceren!

Etherische oliën worden gewonnen uit verschillende delen van de plant, zoals de bloemen, bladeren, schors, wortels en zaden. Ze worden vaak gebruikt in aromatherapie, omdat ze een aangename geur hebben en ook bepaalde emotionele en geestelijke effecten kunnen hebben. Maar ze worden ook vaak gebruikt in huidverzorging, omdat ze bepaalde huidproblemen kunnen verminderen en de huid kunnen verzachten.

Hoe worden etherische oliën gemaakt?

Er zijn verschillende manieren om etherische oliën te maken, afhankelijk van de plant waaruit ze worden gewonnen. De meest voorkomende manier om etherische oliën te maken is door middel van stoomdestillatie. Dit is een proces waarbij stoom wordt door de planten heen geleid, waardoor de etherische oliën uit de planten worden gehaald. De stoom wordt vervolgens afgekoeld en de olie wordt van het water gescheiden.

Er zijn ook andere manieren om etherische oliën te maken, zoals maceratie (waarbij de oliën worden gemaakt door planten te laten weken in olie) en expression (waarbij de oliën worden geperst uit de schil van citrusvruchten).

Voordelen van etherische olie?

Etherische oliën kunnen worden gebruikt voor allerlei doeleinden, afhankelijk van de specifieke olie en de plant waaruit de olie is gewonnen. Sommige van de voordelen van etherische oliën zijn:

 • Aromatherapie: Etherische oliën worden vaak gebruikt in aromatherapie, omdat ze een aangename geur hebben en ook bepaalde emotionele en geestelijke effecten kunnen hebben. Bijvoorbeeld, lavendelolie kan helpen om te ontspannen en te kalmeren, terwijl pepermuntolie kan helpen om de geest te verfristen en te concentreren.
 • Huidverzorging: Etherische oliën kunnen ook worden gebruikt in huidverzorging, omdat ze bepaalde huidproblemen kunnen verminderen en de huid kunnen verzachten. Bijvoorbeeld, tea tree olie kan helpen om acne te bestrijden en de huid te reinigen, terwijl geraniumolie kan helpen om de huid te verstevigen en te verzachten.
 • Pijnstilling: Sommige etherische oliën, zoals lavendelolie, pepermuntolie, eucalyptusolie en gemberolie, kunnen helpen om pijn te verminderen en te verlichten.
 • Vermindering van stress en angst: Sommige etherische oliën, zoals lavendelolie, bergamotolie en kamilleolie, kunnen helpen om stress en angst te verminderen en om te ontspannen.
 • Verbetering van de slaap: Etherische oliën, zoals lavendelolie en kamilleolie, kunnen helpen om de slaap te verbeteren en om slaapproblemen te verminderen.
 • Bevordering van de concentratie: Etherische oliën, zoals pepermuntolie en rozemarijnolie, kunnen helpen om de concentratie te verbeteren en om de geest te verfristen.
 • Vermindering van hoofdpijn: Sommige etherische oliën, zoals lavendelolie, pepermuntolie en eucalyptusolie, kunnen helpen om hoofdpijn te verminderen.
 • Vermindering van spijsverteringsproblemen: Etherische oliën, zoals pepermuntolie en gemberolie, kunnen helpen om spijsverteringsproblemen te verminderen.
 • Bevordering van de algehele gezondheid: Door etherische oliën te gebruiken voor aromatherapie en huidverzorging en door ze toe te voegen aan voedingsmiddelen, kun je bijdragen aan je algehele gezondheid en welzijn.

Houd er wel rekening mee dat etherische oliën zeer geconcentreerd zijn en dat het nodig is om ze met mate te gebruiken. Lees altijd de etiketten en informeer je over de specifieke gebruikswijzen en veiligheidsmaatregelen van de oliën die je gebruikt. Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd een aromatherapeut of arts voordat je etherische oliën gebruikt voor medische doeleinden.

etherische olie

Hoe gebruik je etherische olie?

Er zijn verschillende manieren om etherische oliën te gebruiken, afhankelijk van het doel waarvoor je de oliën wilt gebruiken. Sommige van de meest voorkomende manieren om etherische oliën te gebruiken zijn:

 • Aromatherapie: Etherische oliën kunnen worden gebruikt in aromatherapie door middel van een diffuser. Je kunt ook een aromalamp gebruiken of door een paar druppels olie op een tissue of een kussensloop te doen.
 • Huidverzorging: Etherische oliën kunnen ook worden gebruikt in huidverzorging. Vermeng een paar druppels olie met een dragerolie, zoals kokosolie of amandelolie, en op de huid te masseren.
 • Pijnstilling: Sommige etherische oliën kunnen helpen om pijn te verminderen en te verlichten. Laat je informeren door je aromatherapeut over de specifieke gebruikswijzen en veiligheidsmaatregelen.

Welke etherische oliën zijn populair?

Er zijn honderden verschillende etherische oliën beschikbaar, elk met hun eigen unieke geur en voordelen. Sommige van de meest populaire etherische oliën zijn:

 • Lavendelolie: Lavendelolie wordt vaak gebruikt om te ontspannen en te kalmeren. Het wordt ook vaak gebruikt om huidirritatie te verminderen en om insectenbeten te behandelen.
 • Tea tree olie: Tea tree olie wordt vaak gebruikt om acne te bestrijden en om de huid te reinigen. Het kan ook worden gebruikt om spijsverteringsproblemen te verlichten en om luchtweginfecties te behandelen.
 • Pepermuntolie: Pepermuntolie wordt vaak gebruikt om de geest te verfristen en te concentreren. Het kan ook worden gebruikt om hoofdpijn te verminderen en om spijsverteringsproblemen te verlichten.
 • Citroenolie: Citroenolie wordt vaak gebruikt om een frisse, citrusachtige smaak aan voedsel te geven. Het kan ook worden gebruikt om de huid te verzachten en om de stemming te verhogen.
 • Eucalyptusolie: Eucalyptusolie wordt vaak gebruikt om luchtweginfecties te behandelen en om hoofdpijn te verminderen. Het kan ook worden gebruikt om de huid te verzachten en om spierpijn te verminderen.

Waar moet je op letten bij het kopen van etherische oliën?

Als je van plan bent om etherische oliën te kopen, is het belangrijk om op een aantal dingen te letten om ervoor te zorgen dat je kwalitatief hoogwaardige oliën koopt. Zoek naar oliën die zijn geproduceerd door bedrijven die goede reputaties hebben en die transparant zijn over hun productieproces. Zoek ook naar oliën die 100% pure en natuurlijke oliën zijn, zonder toevoegingen of synthetische stoffen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat niet alle oliën geschikt zijn voor alle doeleinden. Lees de etiketten en informeer je over de specifieke voordelen en gebruikswijzen van de oliën die je koopt, zodat je ze op de juiste manier kunt gebruiken.

Conclusie

Etherische oliën zijn kleine, krachtige concentraten die worden gewonnen uit planten en die worden gebruikt voor allerlei doeleinden, van aromatherapie tot huidverzorging en in voedingsmiddelen. Ze kunnen worden gebruikt om emotionele en geestelijke effecten te bereiken, om huidproblemen te verminderen en pijn te verminderen.

Er zijn honderden verschillende etherische oliën beschikbaar, elk met hun eigen unieke geur en voordelen. Als je van plan bent om etherische oliën te kopen, is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Zorg ervoor dat je kwalitatief hoogwaardige oliën koopt. Onthoud ook dat niet alle oliën geschikt zijn voor alle doeleinden. Door etherische oliën op de juiste manier te gebruiken, kun je profiteren van al hun wondere voordelen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 All rights reserved​

Made with ❤ by JK websolutions