Aromatherapie

aromatherapie

Aromatherapie - de kracht van etherische oliën voor lichaam, geest en ziel

aromatherapie

In de aromatherapie worden etherische oliën gebruikt om ziektesymptomen te verlichten of om het welzijn te vergroten. De therapie met geuren zou in gelijke mate invloed hebben op lichaam, geest en ziel en is een zelfstandig onderdeel van fytotherapie, een behandeling met geneeskrachtige planten.

De geurige wereld van geneeskrachtige planten

aromatherapie

Aromatherapie werkt met etherische oliën gewonnen uit planten. De term “etherisch” kan het beste worden vertaald als “vluchtig”. Hiermee worden de ingrediënten van de planten bedoeld, die in de lucht relatief snel verdampen en door mensen met hun neus kunnen worden waargenomen. Over het algemeen worden de geuren als prettig ervaren, maar er zijn individuele voorkeuren en antipathieën, onder andere beïnvloed door persoonlijke ontwikkeling.

Etherische oliën worden al meer dan 9000 jaar gebruikt om zieken te behandelen. Zowel de Chinezen als de oude Egyptenaren maakten gebruik van de kracht van plantengeuren. In de Middeleeuwen werden etherische oliën zelfs veel gebruikt om de pest te bestrijden. Er worden verschillende technieken gebruikt om bij de waardevolle, geurige olie van de plant te komen. De meeste etherische oliën worden verkregen door middel van stoomdestillatie.

Een andere zachte procedure is koude persing of expressie, die voornamelijk wordt gebruikt om schilessenties te extraheren uit bijvoorbeeld citroen- of sinaasappelschil. Enfleurage is een zeer complex proces voor het extraheren van etherische oliën. Het zachte proces gaat gepaard met een hoge besteding van tijd en geld en wordt tegenwoordig nog maar zelden uitgevoerd. Etherische oliën kunnen gemakkelijker worden verkregen met oplosmiddelen. Aangezien residuen van oplosmiddelen echter niet kunnen worden uitgesloten, wordt het gebruik van dergelijke oliën in de aromatherapie niet aanbevolen. Theoretisch kunnen etherische oliën worden geproduceerd door destillatie, maar dit is erg tijdrovend.

Aromatherapie - effect en toepassing

aromatherapie

Aromatherapie wordt meestal beoefend door natuurgenezers of artsen. Ook verloskundigen, masseurs en psychotherapeuten werken met geuren. Natuurlijk horen sommige etherische oliën ook thuis in het medicijnkastje. Zo kan lavendelolie helpen bij brandwonden en tijmolie wordt vaak gebruikt bij verkoudheidsverschijnselen. 

Een zeer bekende toepassing van etherische oliën is de verdamping in de geurlamp. Hiervoor wordt de etherische olie in water gedruppeld en verwarmd met een waxinelichtje. Geurlampen zijn bijzonder geschikt om emoties op te wekken en het welzijn te vergroten. Deze vorm van toediening kan, net als inademing, ook nuttig zijn bij aandoeningen van de luchtwegen. De oliën komen zo via de bronchiën en longen in de bloedbaan en daarmee ook in de doelorganen.

Etherische oliën kunnen ook gebruikt worden voor lokale behandelingen, bijvoorbeeld in de vorm van kompressen of massages. Hiervoor moeten de oliën echter worden gemengd met een andere, vette olie zoals jojoba- of amandelolie. Een andere mogelijkheid om toe te passen is in bad. Ook hier is voorafgaand emulgeren noodzakelijk, aangezien water en etherische olie niet mengen.

Orale inname kan nuttig zijn voor verschillende ziekten. Net als het insmeren op acupunctuur- of reflexpunten, hoort deze vorm van aanbrengen thuis in de handen van een therapeut. Het effect van de geurige plantaardige oliën mag niet worden onderschat: de concentratie van één druppel olie komt overeen met de hoeveelheid tot wel 40 kopjes thee van de betreffende plant.

aromatherapie
alternatieve gezondheidszorg
aromatherapie

Aromatherapie: effecten van etherische oliën

aromatherapie

Het bijzondere is dat etherische oliën heel veel geweldige eigenschappen hebben. Daarom kan het toepassingsgebied waarvoor de respectieve oliën worden gebruikt ook variëren. Over het algemeen zijn de meest populaire toepassingen van essentiële oliën:

 • Depressieve stemmingen, stress, angst en rusteloosheid
 • Slaapproblemen
 • Moeite met concentreren
 • Verkoudheid, luchtweginfecties
 • Huidziekten zoals o.a. acne en eczeem
 • Spierspanning
 • Indigestie
 • Om het immuunsysteem te versterken
 • En nog heel veel meer toepassingen.

TOEPASSINGSNOTITIES

aromatherapie
 • In de aromatherapie worden alleen echte, 100% natuurlijke etherische oliën gebruikt! Deze hebben vaak tot 500 verschillende ingrediënten en ontwikkelen zo een verscheidenheid aan therapeutische effecten.
  Synthetische oliën, vaak misleidend “natuur-identieke” oliën genoemd, bevatten slechts enkele van deze stoffen, die eveneens kunstmatig in het laboratorium zijn geproduceerd. Ze hebben niet dezelfde effectiviteit of dezelfde verdraagbaarheid.
  Gerectificeerde oliën worden ook niet aanbevolen voor aromaverzorging, omdat componenten van deze oliën zijn verrijkt of verwijderd. Hierdoor zijn ze niet meer natuurlijk en is hun holistische werking beperkt.
 • De meeste essentiële oliën worden verdund gebruikt.
 • Voor gevoelige mensen kan een eenvoudige huidtolerantietest vóór de eerste toepassing de compatibiliteit van de etherische oliën aantonen. Doe hiervoor een druppel olie/mengsel in de holte van je arm en wrijf het in. Controleer de huid na 30 minuten.
 • Speciale etherische oliën zijn geschikt voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen onder de 2 jaar. Het is raadzaam om hier een deskundige te raadplegen.
 • Voor een optimale effectiviteit moeten etherische oliën en hun producten koel worden bewaard (maar niet in de koelkast), beschermd tegen licht en goed gesloten.

© 2022 All rights reserved​

Made with by ❤ JK websolutions